Κων. Γ. Καραμανλής

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήθηκε το 1907 στη Πρώτη, ήταν πρωτότοκος γιος από τα 8 παιδιά του Γεωργίου Καραμανλή και της Φωτεινής το γένος Δόλογλου. Ο Γεώργιος Καραμανλής το 1903 είχε αρχίσει να εργάζεται ως δάσκαλος στα Κερδύλλια, οι δραστηριότητές του ενάντια στους Βουλγάρους κατά τον Μακεδονικό Αγώνα έγιναν αντιληπτές από τους Τούρκους και τον απέλυσαν από την δουλειά του ένα χρόνο αργότερα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ως πρώην δάσκαλος ήθελε να δώσει στο γιο την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, να ακολουθήσει ανώτερες σπουδές. Αφού ο Κώστας τελείωσε το δημοτικό σχολείο στην Πρώτη, πήγε στη Ζίχνη για να μπει στο ημιγυμνάσιο. Το 1919 αρχίζει να φοιτά στο γυμνάσιο της Ζίχνης και την επόμενη χρονιά συνεχίζει τις σπουδές του στο γυμνάσιο σερρών, όπου θα μείνει μέχρι το 1923. Την ίδια χρονιά κατεβαίνει στην Αθήνα και εγγράφεται στο λύκειο Μεγαρέως, ενώ το 1924 εγγράφεται στο 8ο γυμνάσιο Κυψέλης. Το 1925 τελειώνει το γυμνάσιο και αρχίζει σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα εργάζεται σε ιταλική ασφαλιστική εταιρεία. Το 1929 παίρνει το πτυχίο της Νομικής και στις 8 Μαρτίου 1930 κατατάσσεται στο 19ο Σύνταγμα Πεζικού στη Σέρρες. Το 1935 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής με το λαϊκό κόμμα. Τον Ιανουάριο του 1936 ξαναγίνονται εκλογές και παρόλο που το λαϊκό κόμμα δεν πήγε καλά ο ίδιος σημείωσε προσωπική επιτυχία και εκλέχτηκε βουλευτής και πάλι. Με την επιβολή της δικτατορίας στις 4 Αυγούστου αποσύρθηκε στη Σέρρες και ασχολήθηκε με την δικηγορία. Το 1946 εκλέγεται βουλευτής Σερρών και αναλαμβάνει για πρώτη φορά χαρτοφυλάκιο. Γίνεται υπουργός εργασίας στην κυβέρνηση Τσαλδάρη. Το 1948 αναλαμβάνει το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας όπου θα παραμείνει ως τον Ιανουάριο του 1950. Το 1951 προσχωρεί στον "Ελληνικό Συναγερμό" το νέο κόμμα που ίδρυσε ο Αλέξανδρος Παπάγος.Τον ίδιο χρόνο αναλαμβάνει το Υπουργείο Δημοσίων Έργων στο οποίο παρέμεινε ως το 1955 και επετέλεσε ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο που εδραίωσε τη φήμη του. 
ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1974

Στις 4 Ιανουαρίου του 1956 ιδρύει την Ε.Ρ.Ε. (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση) και επί μια επταετία έχει την Πρωθυπουργία. Τον Νοέμβριο του 1963 χάνει η Ε.Ρ.Ε. τις εκλογές και ο ίδιος εγκαθίσταται στο Παρίσι. Θα επιστρέψει στις 24 Ιουλίου του 1974 και θα ορκιστεί Πρωθυπουργός. Η Δημοκρατία αποκαθίσταται και επαναφέρεται σε ισχύ το Σύνταγμα του 1952. Το Σεπτέμβριο νομιμοποιείται το Κ.Κ.Ε. και τον ίδιο μήνα ο Καραμανλής ιδρύει νέο κόμμα, την "Νέα Δημοκρατία".Τον Νοέμβριο κερδίζει η Νέα Δημοκρατία τις Εκλογές με 54% και ο ίδιος γίνεται πάλι Πρωθυπουργός ως το 1980.Στις 5 Μαΐου 1980 εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας έως το Μάρτιο του 1985.Το 1990 η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές και η νέα βουλή εκλέγει στις 4 Μαΐου και πάλι τον Καραμανλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας έως το 1995 όπου και τελείωσε την πολιτική του καριέρα. Συνολικά διετέλεσε 15 χρόνια Πρωθυπουργός και 10 χρόνια Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Απεβίωσε το 1998 σε ηλικία 91 ετών Σήμερα οι Πρωταίοι αισθάνονται υπερήφανοι γιατί η Πρώτη υπήρξε η γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή που χρημάτισε βουλευτής, υπουργός, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ
 Κείμενα από το βιβλίο "Ιστορία της Πρώτης Σερρών" του ΗΡΑΚΛΗ ΕΥΓΕΝΙΔΗ Διαβάστε περισσότερα...