Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

Η παράδοση λέει πως έζησε και μαρτύρησε στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δεκίου (249-251 μ.Χ.). Στη διάρκεια ενός πολέμου συνελήφθη αιχμάλωτος μαζί με άλλους στρατιώτες και μεταφέρθηκε στην Αντιόχεια όπου βαπτίστηκε από τον εκεί επίσκοπο, ιερομάρτυρα Βαβύλα. Πήρε τότε το όνομα Xριστόφορος (ή Χριστοφόρος) εγκαταλείποντας το προηγούμενο όνομά του που ήταν Ρέπροβος.
Κατά την παράδοση των Ελλήνων ο άγιος Χριστοφόρος θεωρείται προστάτης των χωραφιών και των αμπελιών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα από την πτώση χαλαζιού. Στους νεώτερους χρόνους, άρχισε να θεωρείται προστάτης των αυτοκινητιστών, των οδοιπόρων και του Σώματος Εφοδιασμού-Μεταφορών του Στρατού, ενώ είναι και ο πολιούχος της πόλης του Αγρινίου. Ο Άγιος Χριστοφόρος παρουσιάζεται σε εικόνες με μορφή γίγαντα να περνά τον Χριστό ως μικρό παιδί στους ώμους του, από την μία όχθη ενός χειμάρρου στην άλλη. Ο μύθος αναφέρει ότι περνούσε τους οδοιπόρους από τον χείμαρρο, αφού δεν υπήρχε γέφυρα και έτσι έγινε προστάτης τους. Όταν πέρασε και τον Χριστό πήρε το όνομα του Χριστόφορος («Χριστόν φέρει»), μια άλλη εκδοχή για την προέλευση του ονόματός του. Η μνήμη του τιμάται στις 9 Μαΐου από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ Ο περιβάλλων χώρος στο εξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου έχει διαμορφωθεί σε έναν όμορφο μέρος αναψυχής, όπου θα συναντήσεις καλαίσθητα κιόσκια, παγκάκια, τραπέζια αλλά και κούνιες, όλα κατασκευασμένα και διαμορφωμένα από σημαντικές χορηγίες των κατοίκων. Επίσης, υποστηρίζεται από δίκτυο ύδρευσης και εγκαταστάσεις WC.
Οι οικογένειες που έχουν αναλάβει την επιμέλεια στο εξωκλήσι είναι οι: Κουκουβέτσιος Δημήτριος, Τασσέλης Ευάγγελος, Κουταλιού Αργυρή, Κουκουβέτσιος Θεοφιλος και Πάνος Γιώτης.
 Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τον εορτασμό.
Βιντεοσκόπηση και επιμέλεια: Τσιουτσιούλης Ζαχαρίας

ΔΙΑΘΕΣΗ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΕΟΡΤΩΝ Τα βίντεο
 1)της παρέλασης της 25ης Μαρτίου
2)της περιφοράς του επιταφίου
3)της ανάστασης
4)της περιφοράς της εικόνας του Αγίου Γεωργίου αλλά και το έθιμο των καβαλάρηδων
 5)και τέλος ο εορτασμός του Αγίου Χριστοφόρου
 μπορείτε πλέον να τα βρείτε σε ένα μοναδικό DVD. Για την απόκτηση του μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τον Τσιουτσιούλη Ζαχαρία ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος της βιντεοσκόπησης και επεξεργασίας. Η τιμή του DVD είναι 5 ευρώ και είναι καθαρά ενδεικτική διότι με την συμβολή σας μπορείτε να διευκολύνετε την παροχή πιο επαγγελματικών μέσων για τη καλύτερη βιντεοσκόπηση εθίμων, εορτασμών της Πρώτης, αλλά και οτιδήποτε έχετε εσείς να προτείνετε. Αποστολή γίνεται παντού με αντικαταβολή αφού στείλετε τα στοιχεία σας είτε με mail, είτε με ένα τηλέφωνο. E-mail : protiserron89@gmail.com Τηλ. : 6949667387 Τσιουτσιούλης Ζαχαρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου