Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Στο 1,591 θα «σκαρφαλώσει» το πετρέλαιο θέρμανσης στο νομό Σερρών!

Οι επιβαρύνσεις για όσους επιλέξουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι σαρωτικές, ενώ τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα αν τελικά αποφασιστεί εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στο 100% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης.
Μέχρι και την περασμένη σεζόν, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφωνόταν στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο έναντι 412 ευρώ φόρου του πετρελαίου κίνησης.
Ο μέχρι πρότινος σχεδιασμός αφορούσε εξίσωση των δύο φόρων στο 80% του ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, επομένως στα 329 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, η τιμή πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα ήταν κοντά στο 1,40 ευρώ. 
Τώρα όμως υπάρχει προβληματισμός για την επίπτωση ενός τέτοιου ενδεχομένου στα έσοδα. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου κίνησης θα μείωνε τα έσοδα, ενώ ο ταυτόχρονος περιορισμός της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης λόγω στροφής των καταναλωτών σε εναλλακτικά μέσα θέρμανσης, δεν θα οδηγούσε στην προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από αυτήν την πλευρά. 
Έτσι εξετάζεται η εξίσωση να γίνει στο 100% του ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης με αποτέλεσμα, άλμα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ακόμα και στο 1,60 ευρώ το λίτρο. 
Στο 1,591 το πετρέλαιο θέρμανσης στο Ν. Σερρών. 
Που θα πάει το πετρέλαιο θέρμανσης αν γίνει η εξίσωση στο 100% του ΕΦΚ κίνησης*: 
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ 1,591 
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 1,571 
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ 1,573 
Πηγή : http://www.myserres.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου