Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012

Τα ελληνικά cupcakes ανάρπαστα στην Αμερική!

Το μυστικό τους είναι κρυμμένο κάπου στην Πρώτη Σερρών. Από εκεί ήταν η γιαγιά τους Κατερίνα Ούζα, η οποία τους έφτιαχνε τα μικρά, υπέροχα γλυκάκια που αγάπησαν όταν ήταν παιδιά. Η Κατερίνα Καλλίνης-Berman και η Σοφία Καλλίνης-LaMontagne έπαιζαν κρυφτό στην κουζίνα της γιαγιάς. Μαζί της έμαθαν να μαγειρεύουν. Με τις νόστιμες συνταγές της έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα. Ανοιξαν ένα αρτοζαχαροπλαστείο στην Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον D.C. το 2008, ένα από τα γνωστότερα ζαχαροπλαστεία με cupcakes στην Αμερική. 
Τα cupcakes τους κατέκτησαν τους Αμερικανούς και όχι μόνον. Τώρα έχουν και ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή («DC Cupcakes») στον σταθμό ΤLC, που μάλιστα μεταδίδεται σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα με το κεντρικό κατάστημα, υπάρχει υποκατάστημα στην περιοχή Βηθεσδά για τις ανάγκες των online παραγγελιών. Τα cupcakes είναι ολόφρεσκα και εξαντλούνται πριν τελειώσει η ημέρα.

Η μικρή αυτή επιχείρηση, που σύντομα θα ανοίξει υποκαταστήματα στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη, είναι ένα παράδειγμα σωστής κίνησης και εξαιρετικού μάρκετινγκ, αφού το Georgetown Cupcake πουλάει 10.000 τεμάχια κάθε μέρα.

 Η Κατερίνα και η Σοφία Καλλίνης, όπως λένε, αυτό ήθελαν να κάνουν από μικρές. Επειδή οι γονείς τους εργάζονταν πολλές ώρες, οι δύο αδελφές περνούσαν τη μέρα τους στο σπίτι του παππού. 

Η γιαγιά τους που είχε έρθει από την Ελλάδα ήταν μία από τις λίγες νοικοκυρές στην οικογένεια Καλλίνη. Οταν όλοι πήγαιναν στις δουλειές τους, αυτή καθάριζε, μαγείρευε και ετοίμαζε πεντανόστιμα γλυκίσματα. 

 «Μαζί της μάθαμε τις απαιτήσεις της κουζίνας» λέει η Κατερίνα. «Οταν ο παππούς πέθανε το 1996 και η γιαγιά αρρώστησε, οι δυο μας πηγαίναμε στο Γυμνάσιο. Αργότερα, η Σοφία σπούδασε στο Πρίνσετον βιολογία κι εγώ πολιτικές επιστήμες στη Βιρτζ [Το Georgetown Cupcake πρόκειται να επεκταθεί στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη. ] ζίνια. Επειτα, η Σοφία εργάσθηκε στη Highland Capital κι εγώ στην Gucci στο Τορόντο. Ομως, πάντα στις διακοπές μας, όταν βρισκόμαστε στο πατρικό μας, συζητούσαμε να ανοίξουμε ένα ζαχαροπλαστείο για να συνεχίσουμε την παράδοση της γιαγιάς μας».  

Το 2007 οι δύο αδελφές μίλησαν στη μητέρα τους Ελένη για το όνειρό τους. Αρχικά, κανένας δεν πήρε σοβαρά αυτήν την ιδέα. Ο σύζυγος της Σοφίας τους έλεγε ότι «θέλετε να παίξετε τις ζαχαροπλάστισσες» θυμάται η Σοφία. Ετσι, ενώ επρόκειτο για ένα μακρινό όνειρο, οι δύο αδελφές υπέγραψαν ένα μισθωτήριο 4.800 δολαρίων τον μήνα για ένα μικρό κατάστημα στην Τζορτζτάουν. 

Το 2008, το πρώτο Georgetown Cupcakes έγινε πραγματικότητα. Ο σύζυγος της Σοφίας άφησε τη δουλειά τού πολιτικού αναλυτή και έγινε πρόεδρος οικονομικού συμβουλίου στο κατάστημα. Η μητέρα τους τις βοηθάει επίσης. Πήραν την κληρονομιά της γιαγιάς τους, όλα τα μυστικά της κουζίνας και τη μετέτρεψαν σε επικερδή επιχείρηση. 

Η φήμη τους ξεπέρασε την Τζορτζτάουν και άρχισε να καταφθάνει κόσμος από το γειτονικό Μέριλαντ και τη Βιρτζίνια. Τα Σαββατοκύριακα οι ουρές στην 33η οδό είναι απίστευτες, ασχέτως καιρού. Οταν βρέχει, μια σειρά από χρωματιστές ομπρέλες στολίζουν τον δρόμο. Η Σοφία και η Κατερίνα Καλλίνης έγιναν οι top Ελληνοαμερικανίδες το 2011 χάρη στο επιχειρηματικό πνεύμα τους, το πείσμα και την ευρηματικότητά τους. Τα βιβλία ζαχαροπλαστικής που υπογράφουν γίνονται ανάρπαστα και η εκπομπή τους έχει μεγάλη θεαματικότητα. 

Εχουν τη σπίθα του Ελληνα παππού Για την Κατερίνα Καλλίνης εκείνο που τη ριλαξάρει είναι «να βρίσκομαι σε μια παραλία, οπουδήποτε το καλοκαίρι». Οταν δεν διαβάζει ή δεν γράφει, σίγουρα μαγειρεύει και το αγαπημένο της φαγητό είναι τα μίνι κέικ, ενώ δεν αποχωρίζεται τη ροζ ποδιά της. Θέλει κάποια στιγμή να γεμίσουν μαζί με την αδελφή της Σοφία τον κόσμο ζαχαροπλαστεία Georgetown Cupcakes!

«Οι παππούδες μας, όταν μετανάστευσαν από την Ελλάδα, δεν γνώριζαν αγγλικά και δημιούργησαν μια ζωή από την αρχή. Πιστεύω ότι όλοι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να έχουν μια σπίθα μέσα τους και ότι αυτή μπορεί για μας να είναι θέμα γενετικής» λέει η Κατερίνα Καλλίνης. 

«Βοηθάει να έχεις μια δομή διαφανή στη διαχείριση και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Επίσης, πάμε σε όλα τα μέρη διακοπών, διότι γνωρίζουμε πόσο σκληρά όλοι εργάζονται. Ο παππούς μας Πασχάλης Ούζας μας είχε πει να ακολουθούμε πάντα την καρδιά μας. Το διατηρήσαμε αυτό και ιδιαίτερα στις μεγάλες αποφάσεις μας. Ετσι, πράττουμε πάντα το σωστό» λέει η Σοφία Καλλίνης, η οποία κάνει πάντα διακοπές στη Σαντορίνη. 

Πηγή : www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου