Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΙΣΤΑ

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που αναβιώνει στην Αγγίστα και ο πυρήνας του βασίζεται στην έννοια της θυσίας στον άγιο του χωριού. Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι της περιοχής επιχειρούσαν να εξευμενίσουν τον άγιο τους, για το καλό των ίδιων και του χωριού. Από την παραμονή του Άη-Γιάννη σφάζουν το μοσχάρι, το κρέας του οποίου βράζουν σε μεγάλα καζάνια όλη τη νύχτα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κοντά στην εκκλησία. Ανήμερα της γιορτής μετά τη θεία λειτουργία και αφού πρώτα ο ιερέας ευλογήσει τους πιστούς, το εκκλησίασμα κατευθύνεται στην αίθουσα για να γευτεί το μοσχαρίσιο κρέας που προσφέρεται μαγειρεμένο με πλιγούρι.
http://cultour.damt.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου