Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΔΙ

Το δένδρο της ελιάς εμφανίστηκε στην περιοχή της Μεσογείου πριν χιλιάδες χρόνια και από εκεί εξαπλώθηκε στις γύρω χώρες.
Η Ελληνική μυθολογία αναφέρει την ελιά ως δώρο της θεάς Αθηνάς όταν έγινε διαγωνισμός ανάμεσα σ' αυτήν και το θεό Ποσειδώνα για το ποιος από τους δυο θα έδινε το όνομα του στην πόλη. Κατά την μυθολογία ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και αμέσως ξεπήδησε ένα κύμα αλμυρού νερού που αργότερα ονομάστηκε "Ερεχθηίδα" θάλασσα. Όταν χτύπησε η Αθηνά τον ιερό βράχο με το ραβδί της ξεπετάχτηκε ένα δέντρο ελιάς γεμάτο καρπό, το οποίο θεωρήθηκε ως η υπόσχεση για δόξα και ευημερία της πόλης.
Ο λαός μας ταυτίστηκε από νωρίς πολύ με την ελιά και το ελαιόλαδο. Το συνέδεσε με πολλές εκδηλώσεις της ζωής του και αποτέλεσε στενό κομμάτι της κοινωνικής, οικονομικής και καλλιτεχνικής του έκφρασης, επινοώντας όλο και περισσότερες τεχνικές χρήσης του. Σύντομα ανακάλυψε την ιαματική του ιδιότητα και την χρήση του σαν καλλυντικό και ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να το χρησιμοποιεί σε πολλά προϊόντα ομορφιάς.


Η συγκομιδή των περισσότερων ποικιλιών ελαιοποιήσιμης ελιάς ξεκινάει από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες ποικιλίες που συγκομίζονται και αργότερα. Η ελαιοσυγκομιδή γίνεται κυρίως:

α) Με ραβδισμό. Με μηχανικά ελαιοραβδιστικά κυρίως περιστρεφόμενα, που στην άκρη τους έχουν 4 - 8 εύκαμπτα πλαστικά ραβδάκια. Αυτά μόλις τεθεί σε λειτουργία η ηλεκρογεννήτρια και μπουν στο εσωτερικό του δένδρου με τα πλαστικά ραβδάκια που περιστρέφονται χτυπούν τους καρπούς και τους ρίχνουν κάτω.
β) Με τα χέρια. «Χτενίζονται» τα κλαριά της ελιάς με τα χέρια ή με ειδικές χτένες μέχρι να πέσει ο καρπός.
γ) Με μηχανικά μέσα. Δονητές που κουνούν τους βραχίονες του δένδρου.
δ) Συλλογή από το έδαφος έπειτα από φυσιολογική πτώση. Αφού υπερωριμάσει ο καρπός και πέσει μόνος του.
ε) Καροτσάκι. Ηλεκτροκίνητο μηχάνημα που αποσπά τον καρπό από τα κλαδιά που έχουμε κλαδέψει. Το ίδιο μηχάνημα διαχωρίζει τον καρπό από τα φύλλα. Χρησιμοποιείται μόνο όταν κατά τη συγκομιδή γίνεται και το κλάδεμα.

Αφού μεταφερθεί στο ελαιοτριβείο ο ελαιόκαρπος ακολουθεί η διαδικασία επεξεργασίας του που συνίσταται:
Στο «άλεσμα» (σπάσιμο) της ελιάς. Μετά την πολτοποίηση παράγεται μια παχύρευστη ζύμη στην οποία περιέχεται όχι μόνο το λάδι αλλά και όλα τα συστατικά της ελιάς (απόνερα κλπ).
Στη διαδικασία μάλαξης της ελαιοζύμης.
Στον διαχωρισμό του ελαιολάδου από τα υγρά (απόβλητα) τα οποία περιέχονται στον ελαιόκαρπο και τα στερεά υπολείμματα (πυρήνα).
Ο διαχωρισμός του ελαιολάδου γίνεται με πίεση, με φυγοκέντρηση ή με τη, σχετικά πιο σύγχρονη, μέθοδο της σαφήνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου