Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Πρώτη θα μεταφερθούν οι μαθητές της Κρηνίδας


Έντονες οι αντιδράσεις των γονέων της Κρηνίδας.
«Μετακομίζουν» στην Πρώτη οι μαθητές.

Ανακλήθηκε η αρχική απόφαση που ήθελε την Κρηνίδα να είναι η έδρα του Δημοτικού Σχολείου. Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Κρηνίδας, του Δήμου Αμφίπολης, μετά την ανάκληση της αρχικής απόφασης, που όριζε πως η έδρα του Δημοτικού Σχολείου παραμένει στην Κρηνίδα και πως σε αυτό θα μεταφερθούν και τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Πρώτης. Η νέα απόφαση αναφέρει πως θα γίνει το αντίστροφο. Δηλαδή, τα παιδιά της Κρηνίδας θα μεταφερθούν από φέτος στο Δημοτικό Σχολείο Πρώτης. Κάτοικοι και παράγοντες της Κρηνίδας, επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη και στη συνάντηση παρών ήταν και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Σερρών Χρήστος Κρυστάλλης.

Ανακλήθηκε η αρχική απόφαση για το Δημοτικό Σχολείο Κρηνίδας
Στην Πρώτη θα μεταφερθούν οι μαθητές της Κρηνίδας

«Πυρ και μανία» είναι οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Κρηνίδας, του Δήμου Αμφίπολης, μετά την ανάκληση της αρχικής απόφασης, που όριζε πως η έδρα του Δημοτικού Σχολείου παραμένει στην Κρηνίδα και πως σε αυτό θα μεταφερθούν και τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Πρώτης. Η νέα απόφαση αναφέρει πως θα γίνει το αντίστροφο. Δηλαδή, τα παιδιά της Κρηνίδας θα μεταφερθούν από φέτος στο Δημοτικό Σχολείο Πρώτης. Η αντίδραση των κατοίκων της Κρηνίδας ήταν έντονη και άμεση και ήδη έχουν ξεκινήσει μία σειρά διαμαρτυριών. Στο πλαίσιο αυτό, κάτοικοι και παράγοντες της Κρηνίδας, επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη και στη συνάντηση παρών ήταν και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Σερρών Χρήστος Κρυστάλλης. Οι κάτοικοι της Κρηνίδας κατέθεσαν σχετικό έγγραφο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
«Σας παρακαλώ να μου απαντήσετε εγγράφως βάσει ποιου εγγράφου με αριθμό πρωτοκόλλου, δόθηκε από εσάς η εντολή έτσι ώστε οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Κρηνίδας να παρουσιαστούν 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2011, σε αίθουσες του Γυμνασίου Πρώτης κι όχι στην έδρα του Δημοτικού Σχολείου, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία».
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Σερρών Χρήστος Κρυστάλλης, τόνισε αρχικά πως ο τρόπος των συγχωνεύσεων έγινε με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια, για να μπορέσει να εξασφαλισθεί στα παιδιά το «ένας δάσκαλος μία τάξη», να εξασφαλισθούν και θέσεις εκπαιδευτικών, κόντρα στις φημολογίες- όπως είπε- συνδικαλιστών και οποιωνδήποτε άλλων ότι θα περισσέψουν δάσκαλοι και θα φύγουν σε άλλους νομούς και οι οποίες έχουν διαψευστεί.
«Και δάσκαλοι ήρθαν 30 ακόμα στο νομό Σερρών και γυμναστές και αγγλικών και ειδικοτήτων και τα σχολεία μας έχουν αυτή την υποδομή για το καλό των παιδιών,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας.
Τι συνέβη, όμως, στην περίπτωση της Πρώτης; Όπως εξήγησε ο κ. Χρήστος Κρυστάλλης, όταν έγινε η πρώτη πρόταση είχε αποφασισθεί στο δήμο Αμφίπολης να υπάρχει ένα γυμνάσιο στην Πρώτη, άρα το γυμνάσιο του Ροδολίβους, το γυμνάσιο της Παλαιοκώμης και το γυμνάσιο της Πρώτης, θα στεγάζονταν στο κτίριο του γυμνασίου της Πρώτης. Κατ’ επέκταση το λύκειο της Πρώτης καταργούνταν και πήγαινε στο Ροδολίβος και ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας προσπάθησε να κρατήσει σε κάθε τέως δήμο ένα δημοτικό σχολείο. Δηλαδή, στο δήμο Κορμίστας το δημοτικό σχολείο της Μπάφρας, στο δήμο Πρώτης το δημοτικό σχολείο Κρηνίδας, στο δήμο Ροδολίβους το δημοτικό σχολείο Ροδολίβους και στο δήμο Αμφίπολης το δημοτικό σχολείο Παλαιοκώμης. Όταν, λοιπόν, έγινε η πρώτη αυτοψία και συζήτηση, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ζητούσε εννέα τμήματα εκεί πέρα και δεν είχε χώρο να παραχωρήσει για το δημοτικό σχολείο. Σ’ εκείνο το κτίριο, φιλοξενούνταν τρία τμήματα του γυμνασίου, τρία τμήματα του λυκείου, τρία τμήματα του δημοτικού και ένα νηπιαγωγείο. Στο ίδιο κτίριο όμως υπήρχαν ένα γραφείο δασκάλων, ένα γραφείο του γυμνασιάρχη, ένα γραφείο των καθηγητών του γυμνασίου, ένα γραφείο λυκειάρχη, ένα γραφείο καθηγητών του λυκείου, δύο βιβλιοθήκες, δύο αίθουσες υπολογιστών, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αποθήκες, δηλαδή χώρους πάρα πολλούς, οι οποίοι όμως δεν αξιοποιούνταν. Η πρόταση, λοιπόν, της Πρωτοβάθμιας, ήταν να πάει το δημοτικό σχολείο Πρώτης- Κρηνίδας, στην Κρηνίδα και έγινε δεκτή από το υπουργείο. Πριν από 15 μέρες, όμως, όταν ανακοινώθηκε η δεύτερη φάση των συγχωνεύσεων έγινε ανάκληση της συγχώνευσης του γυμνασίου της Παλαιοκώμης στο γυμνάσιο της Πρώτης. Άρα ένα τεράστιο κτίριο, με πάρα πολλές αίθουσες, έμεινε μόνο με 90-100 παιδιά.
«Έρχεται ένα αίτημα προς την Υπουργό και προς την Περιφέρεια και κοινοποίηση προς εμάς που ζητάει να αναθεωρήσουμε ή να διερευνήσουμε την περίπτωση αν σε εκείνο το νέο, σύγχρονο κτίριο μπορεί να φιλοξενηθεί το δημοτικό σχολείο. Εμείς κάναμε το αυτονόητο. Πήρα το διευθυντή της δευτεροβάθμιας και πήγαμε στο κτίριο και είδαμε πως πραγματικά είναι η κατάσταση. Έκανα αίτημα γραπτό στη δευτεροβάθμια τι χώρους χρειάζεται και τι χώρους παραχωρεί σε εμάς. Έρχεται η απάντηση από τη δευτεροβάθμια τι μας παραχωρεί. Διαθέτει άνετα τις αίθουσες. Όταν, λοιπόν, ρωτώμαι εγώ από την Υπουργό ποια είναι η άποψή μου γι’ αυτό το αίτημα τους είπα ναι θεωρώ σήμερα όπως έχουν διαμορφωθεί τα νέα δεδομένα, μπορεί να φιλοξενηθεί το δημοτικό σχολείο εκεί,» ήταν η απάντηση του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Χρήστου Κρυστάλλη.
Ζωή Χειμωνίδου

Πηγή : http://www.serreslife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου