Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

Πάσχα στη Πρώτη Σερρών


ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ - Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ
Η Μ. Πέμπτη είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου. Tο πρωί γίνεται η Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και λέγεται για τους πιστούς ότι είναι καλό να λάβουν τη μέρα αυτή τη θεία κοινωνία.

Βασική ασχολία της ημέρας είναι και το βάψιμο των Αυγών. Πάσχα δίχως κόκκινα αυγά δε γίνεται. Για αυτό και η Μεγάλη Πέμπτη λέγεται επίσης και Κόκκινη Πέμπτη.

Για παράδειγμα, όλα τα κόκκινα αυγά, δεν έχουν την ίδια χάρη. " Θαυμαστές ιδιότητες, έχει κυρίως το αυγό της Παναγίας, το πρώτο αυγό που θα βάψουν και θα το βάλουν στο εικονοστάσι του σπιτιού. Τα αυγά βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του χυμένου αίματος του Χριστού.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν τη Νύχτα διαβάζονται τα δώδεκα Ευαγγέλια και γίνεται η τελετή της Σταύρωσης του Χριστού, η συγκίνηση της λαϊκής ψυχής για το θείο δράμα κορυφώνεται. Γυναίκες και κορίτσια, διανυκτερεύουν στην εκκλησία, "φυλάγουν και μοιρολογούν το Χριστό" όπως συνηθίζουν να κάνουν για κάθε αγαπημένο τους νεκρό. Αναλαμβάνουν να στολίσουν τον επιτάφιο με γιρλάντες από λευκά λουλούδια, ώστε την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί ο επιτάφιος είναι έτοιμος για να δεχθεί το "σώμα του Χριστού" κατά την Αποκαθήλωση.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. Οι κάτοικοι της Πρώτης ζούνε με κατάνυξη το θείο δράμα. Η έντονη του επιθυμία να συμμετάσχει στο πάθος του Κυρίου, διαφαίνεται και από κάποιες απλές, ωστόσο χαρακτηριστικές του πράξεις, τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα πένθους, οι Πρωταίοι ζούνε με μεγάλη κατάνυξη το Θείο Δράμα. Τρώνε νερόβραστα φαγητά (Φασόλια, κομπόστα). Κανείς δεν πρέπει να πιάσει στα χέρια του πριόνι, σφυρί ή βελόνι, γιατί θεωρείται μεγάλη αμαρτία.

Το μεσημέρι, γίνεται η Αποκαθήλωση, και τότε αρχίζει ο στολισμός του Επιταφίου. Το στολισμό κάνουν τα κορίτσια του χωριού, με άνθη της άνοιξης: μενεξέδες, τριαντάφυλλα, κλπ. Όλα τα λουλούδια πλέκονται σε στεφάνια και γιρλάντες. (Το έθιμο του Πάσχα σχετικό με λουλούδια είναι ο στολισμός του επιτάφιου. Ο στολισμός των νεκρικών σωρών με λουλούδια είναι αρχαιότατο έθιμο ωστόσο στην χριστιανική παράδοση έχει πάρει άλλη διάσταση. Η περιφορά του ανθοστόλιστου επιτάφιου και η μυσταγωγία της τελετής θυμίζουν τα Ελευσίνια μυστήρια). Και αμέσως αρχίζει η συρροή του κόσμου και το προσκύνημα του Επιταφίου. Οι προσκυνητές, και κυρίως τα παιδιά αφού φιλήσουν την εικόνα, περνούν κάτω από τον Επιτάφιο.

Το βράδυ γίνεται ο Εσπερινός και η περιφορά του Επιταφίου. Της πομπής προπορεύεται η μπάντα και η χορωδία και παίζει πένθιμα εμβατήρια, ακολουθούν ο Σταυρός, οι ιεροψάλτες, ο κλήρος, οι μυροφόρες, οι πρόσκοποι, και οι πιστοί που ψέλνουν καθ' όλη τη διάρκεια της περιφοράς. Κατά διαστήματα η πομπή σταματά σε πλατείες και σταυροδρόμια και εκεί οι ιερείς ψάλλουν δεήσεις.

Στα λουλούδια του Επιταφίου, αποδίδεται μεγάλη θαυματουργός Δύναμη και μετά το τέλος της περιφοράς του επιταφίου οι πιστοί περνάνε κάτω από τον Επιτάφιο, πέρνοντας ένα άνθος. Ο επιτάφιος κρατάτε στην είσοδο της εκκλησίας από νέους που είναι σε ηλικία για να στρατευθούν, ώστε να περάσουν οι πιστοί του χωριού.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ - "ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ" - Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ - ΤΟ AΓΙΟ ΦΩΣ

Το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Ήδη από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται ο μεγάλος Εσπερινός και ακούγεται για πρώτη φορά το "Ανάστα ο Θεός, κρίναι την γην". Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όλα τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν και πέφτει παντού σκοτάδι. Στις 12 το βράδυ, ο ιερέας ψάλλει το "Δεύτε λάβετε φως" και βγαίνει με τη λαμπάδα του αναμμένη μέσα από την Ωραία Πύλη και δίνει φως στους εκκλησιαζόμενους.

Στη συνέχεια οι πιστοί βγαίνουν έξω από την εκκλησία, όπου ο παπάς διαβάζει το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και μόλις τελειώσει ψάλλει το "Χριστός Ανέστη..." Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά (Είναι κοινή συνήθεια να τσουγκρίζουν τα αυγά, δηλ. να κτυπά ο ένας τ' αυγό του άλλου, μύτη με μύτη). Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Αγιο Φως της Ανάστασης. Στην είσοδο πριν μπουν στο σπίτι κάνουν το σημάδι του σταυρού με τον καπνό του κεριού πάνω στην πόρτα, το σχήμα του σταυρού.

Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον σαράντα ημέρες. Τότε παίρνουν από το εικονοστάσι το κόκκινο αυγό του περασμένου χρόνου και τοποθετούν ένα καινούργιο. Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια εντόσθια).

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ - ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Στη Πρώτη, την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν το αρνί στη σούβλα. Το αρνί συμβολίζει τον Χριστό που θυσιάστηκε σαν το αρνί για την σωτηρία όλης της ανθρωπότητας. Από την Κυριακή του Πάσχα και για 40 ημέρες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον λέγοντας "Χριστός Ανέστη" και απαντώντας "Αληθώς Ανέστη". Η "δεύτερη" Ανάσταση, που γίνεται στης 11 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Ο ενθουσιασμός για την Ανάσταση δεν εκφράζεται μόνο με το τσούγκρισμα των αυγών και το εορταστικό φαγοπότι, αλλά περιγράφεται και στα τραγούδια, που διασώθηκαν στον χρόνο περνώντας από στόμα σε στόμα.

Πηγή : www.protiserron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου