Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

"Η ΚΛΩΣΣΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ"

"Η ΚΛΩΣΣΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ 2-1-2010"

Η κλώσσα τα πουλιά γίνεται κάθε χρόνο τη δεύτερη μέρα της Πρωτοχρονιάς (2 Ιανουαρίου). Oι νέοι του χωριού υποψήφιοι για την στρατιωτική του θητεία στον Ελληνικό στρατό, ηλικίας 18-20 χρόνων, με την συνοδεία μουσικών παραδοσιακών οργάνων περιφέρονται στης γειτονιές του χωριού τραγουδώντας το "η κλώσα τα πουλιά δεν τα έβγαλε σωστά".
Το έθιμο αρχίζει πρωί – πρωί καθώς οι νέοι συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού και ετοιμάζουν τα σύνεργά τους. Κοντάρια (βασταγάρες), σπάγγους, μπουκάλια με κρασί και τα παραδοσιακά λαϊκά όργανα “τα ζουρνούδια”.
Αρχίζουν και περιφέρονται στους δρόμους του χωριού μέχρι αργά το απόγευμα, πίνοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας με τη συνοδεία των λαϊκών οργάνων.

Το παραδοσιακό τραγούδι που χιλιοτραγουδιέται εκείνη την ημέρα είναι το εξής:

Η κλώσσα, τα πουλιά,

η κλώσσα τα πουλιά, η κλώσσα τα πουλιά

η κλώσσα τα πουλιά δεν τα ‘βγαλε σωστά

Α. στο διάβολο για κλώσσα, δεν σε ξαναβάζω τόσα.

Σου έβαλα εννιά, σου έβαλα εννιά,

σου έβαλα εννιά και μου ‘βγαλες εφτά. (πουλιά)

Α!. στο διάβολο για κλώσσα, δεν σε ξαναβάζω τόσα.

Και συ ρε πετεινέ, και συ ρε πετεινέ,

και συ ρε πετεινέ, μεγάλε και τρανέ

που μας "πλάκωσες" την κότα, στης γειτόνισσας την πόρτα.

Καθώς περνάνε από τα σπίτια του καθενός, ταυτόχρονα οι νέοι κυνηγούν και πιάνουν τις αδέσποτες κότες στους δρόμους και στις αλάνες του χωριού. Ακόμα κι αυτές που βόσκουν αμέριμνες στις αυλές των σπιτιών δεν γλιτώνουν από την επίθεση των παιδιών. Γι’ αυτό εκείνη την ημέρα οι νοικοκυρές δεν ξεχνούν να κλειδώσουν καλά τα κοτέτσια τους. Αυτό όμως δεν αρκεί, αφού οι νέοι τα παραβιάζουν, αν τύχει μάλιστα εκείνη την ημέρα να μην βρουν πολλές κότες. Τότε δεν λείπουν και οι καυγάδες των νέων με τις νοικοκυρές στις αυλές και στους μπαξέδες των σπιτιών.
Τις κότες που πιάνουν τα παιδιά τις δένουν τα πόδια και τις κρεμούν στα κοντάρια, τη μια δίπλα στην άλλη, το βράδυ συγκεντρώνονται στην ταβέρνα για να γλεντήσουν με τα ζουρνούδια ως τα χαράματα και να γευθούν τις νοστιμότατες ντόπιες κότες με την συμμετοχή τον πτηνοτρόφων της περιοχής καθώς και των συγγενών των παιδιών.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι μεγαλύτεροι γελούν και θυμούνται τη χρονιά που κι αυτοί εκτέλεσαν το έθιμο και οι νεότεροι εντυπώνουν παραστάσεις για να είναι έτοιμοι ν’ ανταποκριθούν στο ρόλο τους, όταν με το καλό θα έρθει και η δική τους σειρά να εφαρμόσουν το έθιμο.
( Δ.Κ.Ε.Δ. ΠΡΩΤΗΣ ©2010)
ΠΗΓΗ: http://www.protiserron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου